Swedish English Spanish Finish Norweigan   
   
 
Välkommen till Wäxa!
Hem Nyheter Om oss Företag Behandlingar Kurser / Workshops Shop Kontakt Länkar Nyhetsbrev
Om Wäxa
Personal
Dans-Lexikon
Wäxa Tribal
Bilder
Media
Thai-Massage
Klassisk-Massage
Aura-Soma
Lymfdränage
Frigörande Dans
Barndans
Trance Dance
Rörelse Meditation
Hatha Yoga
Qi gong
Utbildningar
Föreläsningar
Dans-Lexion Modern dans jazzdans primadonna diva dansutbildning riddarfjärdsskolan balett Danslexikon Gabrielle Roth Frank Natal Dansimprovisation
Danslexikon Gabrielle Roth Frank Natal Dansimprovisation
 
Om oss

Om Wäxa
Personal
Dans-Lexikon
Wäxa Tribal
Bilder
Wäxa i media
 
Site map

Danslexikon

Dansimprovistation
Dansimprovisation, precis som all annan improvisation, bygger till stor del på att skapa i stunden. Ofta använder man sig av en uppsättning förutsättningar som skapar en ram för improvisationen. Det kan till exempel vara att alla rörelser ska utgå från en specifik kroppsdel eller att använda olika nivåer i rummet eller att improvisera med utgångs punkt i ett speciellt föremål. Genom dansimprovisation kan man upptäcka nya rörelser hos sig själv och utveckla sin känsla för rörelsens språk. Det finns många tillvägagångssätt och former av dansimprovisation: improvistaionsjam, improvisation inför publik, kontaktimprovisation. I kontaktimprovisation kan man arbeta i par eller i större grupper. Då är det viktigt att vara lyhörd för dem man dansar med och "lyssna" till varandras rörelser så att man kan dansa tillsammans.


Releaseteknik
Releaseteknik är en form av moderndans (fridans). Release - att släppa - är ett sätt att arbeta med kroppen utan onödiga spänningar vilket dock inte är att likställa med avslappning. Man arbetar inte emot kroppens tyngd utan använder sig istället av den för att hitta balans och rörlighet. Andning och rörelse följs åt för att få mer flöde och djup i rörelsen. Flöde är ett viktigt element i releaseteknik - att helt länka samman rörelserna i motsats till att röra sig från form till form. Golvet spelar en viktig roll. Genom att använda golvet som en stödjande partner kan man utforska sätt att röra sig där inte alltid fötterna är på golvet och huvudet där ovan.


Laban Teknik
Rudolf Laban, 1879 - 1958, utvecklade en dansteori och teknik inspirerad av våra vardagliga rörelsemönster och rörelsens naturliga beskaffenhet. Han trodde på dansens plats i samhället som uttrycksmedel för den "vanliga" människan. Laban ville förstå människans beteende genom att studera rörelsen som konstform. Labans teori bygger på att rörelsen är uppdelad i två kategorier: utåtgående och inkommande från en medelpunkt. Dynamik och rytm är viktiga ord i hans teori. Han är även känd för att ha utvecklat rörelsekören och för att ha konstruerat ett system för att skriva ner dans som kallas Laban notation, en sorts noter för dans. Idag finns skolor över hela världen som för hans teori och teknik vidare och Laban notation är en av de mest använda dansnotationerna.


Pina Bausch
Pina Bausch är sedan 1973 koreograf och konstnärlig ledare för Tanztheater Wuppertal. Det som karaktäriserar hennes arbete är fusionen av expressionism och ren dans. Hon använder sig ofta av ord och dramatiska effekter och hennes koreografier brukar benämnas som dansteater.


Trance dans / Frigörande dans
En form av dans/rörelser fokuserad på arbete med grunder och impulser. Andningen, musik och rörelseformer samt bildassociation inspirerar utövaren till att hitta egna vägar att utforska sina rörelsemönster. Extas och trance är tillstånd hämtade från schamaniska samt rituella mönster. Olika dans och musikstilarter lånas in som inspirationskällor. Många tekniker figurerar, från pedagog till pedagog.


Gabrielle Rooth
Jobbar utifrån schamaniska principer av självläkning. Har konstruerat begreppet ”De fem rytmerna” Flöde, Stackato, Kaos, Lyrisk fas och Stillhet. Använder även arketyper som inspiration i sitt arbete med dans som helande instrument. Undervisar i USA och Europa. Har startat The Moving Center School som utbildar danslärare inom denna teknik.


Frank Natale
Grundat Natal Institut för experimentell utbildning inom Trance Dance. Hans teknik bygger på trance, andning och trummor. Adrenalinandning är centralt, samt dansimprovisation utifrån djur och växter. Urbefolkningsinspirerad rörelse.
Sidan senast uppdaterad: 2007-01-22
 
©Wäxa, Björnstigen 16, 170 72 Solna. Tel 070-63 28 707. Maila wäxa